На даному етапі розвитку України значний вклад в формування державного бюджету вносить аграрний сектор, зокрема один з його напрямків – рослинництво. Сьогодні важко уявити сучасного фахівця, який знає всі тонкощі виробництва, вміє користуватися сучасними засобами агротехніки та з максимальною ефективністю використовувати засоби механізації, автоматизації, сучасне обладнання для отримання достовірних даних про стан масивів рослин, що вирощуються, без знання технологій наукових досліджень в агроінженерії.

Метою викладання дисципліни «Основи наукових досліджень» є розвиток у здобувача навичок творчого мислення, ознайомлення з елементами системного планування, організації та проведення наукових досліджень, розроблення і випробування нових технічних засобів, організації винахідницької роботи на виробництві.

Завданнями дисципліни є:

-                      Ознайомлення студента зі стратегію організації наукової діяльності;

-                      Розуміння майбутнім фахівцем ролі різновидів моделювання, а також рівня методичної досконалості у становленні дослідника;

-                      Засвоєння нових методів оброблення і аналізу експериментальних даних;

-                      Розкриття суті сучасних підходів щодо апробації результатів досліджень. У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

-               Джерела науково-технічної і патентної інформації;

-               Організаційні форми проведення наукових досліджень;

-               Методи оброблення та аналізу експериментальних даних;

-               Основні положення чинних стандартів щодо оформлення результатів наукових досліджень.

уміти:

-               Провести пошук літератури за заданою темою;

-               Виконати аналіз літературної інформації;

-               Сформулювати наукову проблему, а також мету і завдання досліджень;

-               Розробити методику наукових досліджень;

-               Провести дослідження і обробити та проаналізувати його результати;

-               Оформити звіт за результатами досліджень;

-               Здійснити апробацію результатів досліджень у вигляді наукових доповідей, рефератів, статей, патентів на винаходи тощо.

Отримати навички: роботи з різними датчиками при плануванні та проведенні експерименту; роботи з експериментальними даними ; обґрунтування технології проведення практичних та експериментальних досліджень; розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у галузі агропромислового виробництва та у процесі навчання, що передбачає проведення теоретичних досліджень щодо вибору та уточненню напрямку досліджень, вибору параметрів робочих знарядь та режимів їх роботи за невизначеністю умов.