Мета вивчення дисципліни - забезпечення майбутніх фахівців, вищої кваліфікації механічного профілю основами необхідних теоретичних та практичних знань в галузі сільськогосподарської техніки, методів її ефективного використання з досягненням високих показників.

Дисципліна "Експлуатація машин і обладнання" займає одне з важливих місць в системі підготовки студентів  208 "Агроінженерія", які повинні досконало знати прогресивні технології механізованих робіт, раціональне агрегатування, основи обслуговування МТА і передові способи організації роботи.

Роль дисципліни - закласти в багаж знань студентам необхідний рівень інформації по механізації сучасного сільськогосподарського виробництва з можливістю самостійного поглиблення і розширення при практичній діяльності.

Основною задачею вивчення  дисципліни є вивчення наукових основ інженерного забезпечення ефективного використання техніки та її роботоздатності, а також технологічних вимог з метою одержання запланованих кінцевих результатів виробництва сільськогосподарської продукції у конкретних природно-виробничих умовах і зонах України.